Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη στην Xanthi News με τον Ορθοπεδικό Ιατρό Ζίαντ Μπάχας Τι είναι οσφυαλγία

Συνέντευξη με τον Ορθοπεδικό Ιατρό  Ζίαντ Μπάχας

Τι είναι οσφυαλγία
Xanthinews: Γιατρέ, σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε: Είναι ασθένεια η οσφυαλγία;
Ζίαντ Μπάχας: Η οσφυαλγία ή πόνος της μέσης ή λουμπάγκο, όπως ονομάζεται από πολλούς, δεν είναι μια ξεχωριστή νοσολογική οντότητα, μια ορθοπεδική ασθένεια, όπως έχουμε ίσως συνηθίσει να τη σκεφτόμαστε. Αποτελεί το σύμπτωμα ή την κλινική εικόνα ασθενειών τελείως διαφορετικών μεταξύ τους.

Xanthinews: Από πού προέρχεται ο πόνος στην περιοχή της μέσης;
Ζίαντ Μπάχας: Μπορεί να προέρχεται από τα οστά δηλαδή από τους πέντε οσφυϊκούς σπονδύλους, τα οστά της λεκάνης και των ισχίων. Από τα νευρικά στοιχεία, το νωτιαίο μυελό, τα περιβλήματά του (μήνιγγες) και τις νευρικές ρίζες.  Από τα υπόλοιπα μαλακά μόρια, τους μυς, τους συνδέσμους και τους αρθρικούς θυλάκους. Από τα σπλάγχνα, τους νεφρούς, το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη, το στομάχι, το έντερο. Έτσι, πολλές νοσολογικές οντότητες που σχετίζονται με όλα αυτά τα ανατομικά στοιχεία μπορεί να εμφανιστούν, με πρώτο ή κύριο σύμπτωμα την οσφυαλγία.

Xanthinews: Πρέπει στην οξεία οσφυαλγία να ζητάμε ιατρική βοήθεια;
Ζίαντ Μπάχας: Απολύτως ναι. Η οσφυαλγία είναι συνήθως το αποτέλεσμα απλών, μηχανικών παραγόντων που προκαλούν μυοσκελετική τάση και κατά ακολουθία μυϊκό σπασμό. Στους πιο ηλικιωμένους μπορεί να αποτελεί συνέπεια οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης και σχηματισμού οστεοφύτων. Υπάρχει όμως και ένας μικρός αριθμός καταστάσεων που χρειάζονται ταχεία διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση.

Είναι πολλές οι παθήσεις εκείνες που μπορεί να περιλαμβάνουν την οσφυαλγία ως σύμπτωμα ή κλινική εικόνα;
Ζίαντ Μπάχας: Πάρα πολλές. Στη διαφορική διάγνωση της οσφυαλγίας ο γιατρός περιλαμβάνει: την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, οξεία ή χρόνια τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα σπονδυλόλυση ή σπονδυλολίσθηση όγκους, πρωτοπαθείς (καλοήθεις ή κακοήθεις) ή μεταστατικούς φλεγμονές (δισκίτις, απόστημα, φυματίωση, βρουκέλλωση, αραχνοειδίτις, έρπης ζωστήρας) αρθρίτιδες, τραυματισμοί,  παθήσεις του ουροποιογεννητικού, παθήσεις του πεπτικού κ.α.

Xanthinews: Πώς θα βοηθηθεί ο γιατρός στην τελική του διάγνωση;
Ζίαντ Μπάχας: Συνεργαζόμενος ο ασθενής με το γιατρό του και δίνοντάς του ένα λεπτομερές ιστορικό του πόνου, τον βοηθά ουσιαστικά να προσεγγίσει τη διάγνωση. Για να βεβαιωθεί, θα χρειαστούν μια καλή κλινική εξέταση και πιθανόν παρακλινικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες κ.λπ.). Το ξεκίνημα του πόνου, η διάρκειά του, οι χαρακτήρες του (συνεχής, περισταλτικός, οξύς, χρόνιος, νυχτερινός, αν εκλύεται με την κίνηση, πώς υφίεται, πού αντανακλά κ.λπ.), τα συνοδά συμπτώματα (έμετος, πυρετός, μουδιάσματα, συχνουρία, μυϊκή έκπτωση, απώλεια ή αύξηση βάρους) αποτελούν πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Σημαντικές πληροφορίες επίσης είναι η ύπαρξη άλλων γνωστών παθήσεων που ενδεχομένως έχει ο ασθενής, όπως νεοπλασία, πεπτικό έλκος, αρτηριοπάθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ρευματοειδής αρθρίτις, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, AIDS). Τυχόν λήψη φαρμάκων για οποιονδήποτε λόγο, όπως αντιπηκτικά, κορτιζόνη, θα πρέπει να αναφέρεται. Επίσης πρέπει να αναφέρεται τραυματισμός ή προηγηθείσα επέμβαση (ραχιαία ή επισκληρίδιος νάρκωση).

Xanthinews: Ποιες είναι οι πιο συχνές εξετάσεις που γίνονται στο πλαίσιο του παρακλινικού και εργαστηριακού ελέγχου για τη διάγνωση της νόσου που βρίσκεται πίσω από την οσφυαλγία;
Ζίαντ Μπάχας: Συνήθως ο γιατρός ξεκινά με απλές ακτινογραφίες της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Εάν και εφόσον χρειάζεται, και ανάλογα με τη συμπτωματολογία, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα των κάτω άκρων, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.

Xanthinews: Ποια είναι η συνηθέστερη αιτία οσφυαλγίας και ποια είναι η θεραπεία της;
Ζίαντ Μπάχας: Η πιο συνηθισμένη μορφή οσφυαλγίας είναι αυτή που προέρχεται από μυϊκή τάση-σπασμό των ραχιαίων ή των ιερονωτιαίων μυών της ράχης. Συνήθως προκαλείται από σήκωμα βάρους -κάποιου μεγάλου αντικειμένου- με λάθος τρόπο, δηλαδή όταν η άρση του βάρους γίνεται με τα πόδια σε ευθεία και τον κορμό να γέρνει προς τα εμπρός, ενώ η μέση (οσφυϊκή περιοχή) βρίσκεται σε πρόσθια κάμψη.

Xanthinews: Έχει θέση στη θεραπεία της οσφυαλγίας η χειρουργική αντιμετώπιση;
Ζίαντ Μπάχας: Ναι. Όταν η συντηρητική θεραπεία που εφαρμόσθηκε συστηματικά για περίπου τρεις μήνες δεν απέδωσε. Όταν η οξεία φάση συνοδεύεται από σοβαρά νευρολογικά φαινόμενα όπως λόγου χάρη πτώση του άκρου ποδός. Σε αρρώστους που έχουν επανειλημμένες υποτροπές. Σε κεντρική μαζική πρόπτωση που συνοδεύεται από πάρεση των κάτω άκρων και ορθοκυστικές διαταραχές.

Xanthinews: Υπάρχουν τρόποι να προληφθεί η οσφυαλγία;
Ζίαντ Μπάχας: Σίγουρα υπάρχουν. Η καλή φυσική κατάσταση, η γυμναστική ολόκληρου του σώματος και ειδικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών, ραχιαίων και ιερονωτιαίων ομάδων μυών είναι απαραίτητες. Αυτές όμως πρέπει να γίνονται όταν το άτομο είναι σε πλήρη υγεία και όχι κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την κρίση οσφυαλγίας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερέψει ή να υποτροπιάσει. Άλλοι τρόποι πρόληψης της οσφυαλγίας είναι η αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους και το σήκωμα αντικειμένων με σωστό τρόπο (γόνατα σε κάμψη και με ίσιο τον κορμό). Η τοποθέτηση μικρού μαξιλαριού στη μέση, όταν πρόκειται κάποιος να οδηγήσει για πολλές ώρες, είναι επίσης βοηθητική. Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι πολύ σημαντικό να γίνονται με το σωστό τρόπο. Αυτός είναι σε κρεβάτι με σκληρό σταθερό σκελετό (ξύλα και όχι ελάσματα), όπως και "σκληρό" ορθοπεδικό στρώμα.

Xanthinews: Σας ευχαριστούμε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου